Region B har genomfört revisioner hos fyra livsmedelsleverantörer som tillhandahåller frukt och grönt till Region Gävleborg, Region Uppsala, Region Västmanland samt landstinget i Dalarna. Några av dem levererar enbart till ett landsting, medan några av dem täcker två landsting. Leverantörerna som har följts upp är Modis, Centrala partihallen, Falu partiaffär och Upplands trädgårdsprodukter. Revisionerna har genomförts på de svenska kontoren och man kontrollerade de interna processerna och rutinerna.

Revisionen pekade på avvikelser såsom avsaknad av rutin för att identifiera och prioritera risker för avvikelser gentemot sociala krav i avtalet, avsaknad av rutin för att vidareförmedla våra krav ner i leverantörskedjan, avsaknad av uppföljningsrutin, avsaknad av rutin för avvikelsehantering av de sociala kontraktsvillkoren.

I dialog med leverantören har Region B krävt en tydlig åtgärdsplan för att åtgärda observerade avvikelser. Leverantörerna har alla återkommit med specifika åtgärdsplaner vilket löpande kommer att följas upp. Nu finns revisionsrapporterna publicerade under riskområdet Livsmedel (www.hållbarupphandling.se) .

För mer information hör gärna av dig till Therese Persson Inköpsstrateg Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Tel. 026-53 15 65 eller Pauline Göthberg, nationella samordnare, 070-089 1893, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Pauline Göthberg
Skrivet av: Pauline Göthberg
Om författaren
Pauline Göthberg arbetar som nationell samordnare för regionernas gemensamma initiativ för hållbar upphandling. Pauline disputerade vid KTH i juni 2011 på en avhandling om hållbart företagande (CSR) och har tidigare skrivit flera läroböcker om hållbar utveckling och socialt ansvarstagande.

Nyheter

Vision

Välfärd genom världsledande hållbar upphandling!

programforklaring 2030