Varuförsörjningen har på tre år minskat antalet förbrukningsartiklar som innehåller ftalater med 44 %. Ftalater är mjukgörare i plast och vissa är klassificerade som hormonstörande- och reproduktionsstörande ämnen. Under åren har man byggt upp en databas med miljöinformation vilket har möjliggjort att man både har kunnat identifiera vilka produkter man ska prioritera men också att sätta mätbara mål och följa upp. Läs gärna mer i Dagens Samhälle.

Varuförsörjningen

Bild (Dagens Samhälle): Hanna Svartson, miljökemist och Gustav Grangert, upphandlingschef på Varuförsörjningen

Varuförsörjningen är en gemensam förvaltning som upphandlar och förser sjukvården och tandvården i Uppsala, Dalarna, Västmanland, Sörmland och Örebro med förbrukningsartiklar. Varuförsörjningen upphandlar produkter till ett belopp om cirka 1.5 miljarder kronor per år från drygt 400 leverantörer.

Läs mer om Varuförsörjningens arbete och vill ni har mer information kontakta gärna Hanna Svartson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Pauline Göthberg
Skrivet av: Pauline Göthberg
Om författaren
Pauline Göthberg arbetar som nationell samordnare för regionernas gemensamma initiativ för hållbar upphandling. Pauline disputerade vid KTH i juni 2011 på en avhandling om hållbart företagande (CSR) och har tidigare skrivit flera läroböcker om hållbar utveckling och socialt ansvarstagande.

Nyheter

Vision

Välfärd genom världsledande hållbar upphandling!

programforklaring 2030