Martin & Servera är ett familjeägt företag som levererar livsmedel, drycker och utrustning till bland annat offentlig sektor. Martin & Servera distribuerar både egna varumärken och andras och köper varor från både svenska och globala leverantörer. Bolaget omsätter närmare 13 miljarder per år och har dotterbolag som Fällmans Kött, Grönsakshallen Sorunda mfl. Offentliga kunder utgör ungefär en tredjedel av omsättningen.  

Martin & Serveras tar ansvar för att de varor som säljs ska vara producerade med hänsyn till god djuromsorg, bra arbetsförhållanden och låg miljöpåverkan. De har en uppförandekod för leverantörer som motsvarar landstingens och regionernas. De har utöver det tagit fram en policy för minskad antibiotikaanvändning. Man arbetar också aktivt med att följa upp kraven i uppförandekoden och antibiotikapolicyn genom både självutvärderingar och revisioner på plats. Vi fick även tid att diskutera situationen i Thailand och de missförhållanden som upptäcktes i samband med SwedWatch rapport om migrantarbetare i thailändska kycklingfabriker. Martin & Servera försöker uppmana parterna att få till en lösning och det förs även branschdialoger som arrangeras av Axfoundation.  Mer långsiktigt arbetar de med så kallad kapacitetsbyggande aktiviteter som exempelvis utbildning av arbetare i fabriker i Kina. Man för även dialog med lokala NGOs och diskuterar möjligheten att gå med i större branschinitiativ från och med 2017. Vi kommer fortsätta dialogen under 2017.

MochS

Med på mötet var Anna-Lena Norrman, ansvarig för Hållbar Utveckling och Kvalitet,  Pauline Göthberg, Cecilia Hetling och Nadja Pilpilidou på Hållbar Utveckling och Kvalitet, Louise Svensson,  SKL Kommentus samt Karin Lonaeus, Nationella Kansliet.

För mer information kontakta Therese Persson Inköpsstrateg Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Tel. 026-53 15 65

 

Pauline Göthberg
Skrivet av: Pauline Göthberg
Om författaren
Pauline Göthberg arbetar som nationell samordnare för regionernas gemensamma initiativ för hållbar upphandling. Pauline disputerade vid KTH i juni 2011 på en avhandling om hållbart företagande (CSR) och har tidigare skrivit flera läroböcker om hållbar utveckling och socialt ansvarstagande.

Arkiv