kycklingKycklingfarmen som vi besökte, som tillhörde Kronfågel, hade 8 stall med 40.000 kycklingar i vardera stall. Kycklingarna hade levererats från kläckeriet i Skåne några dagar tidigare. Efter att kycklingarna fått växa till sig i cirka 30 dagar så skickas de till Kronfågels enda slakteri, för att sedan transporteras vidare till slutkund. Vete odlades i anslutning till gården, och blandades ut med färdigt djurfoder som kycklingarna matades med.


Kyckling är ett fokusområde inom den av landstingen identifierade riskkategorin livsmedel. Handlingsplanen pekar särskilt ut migrantarbetares situation i Thailand, där risk för kränkningar mot arbetares och människors rättigheter inom kycklingindustrin är stora. På mindre än 25 år har den Thailändska produktionen av kyckling ökat med 173 % och industrin är idag en av landets viktigaste exporter, efter ris och gummi (http://www.swedwatch.org/sites/default/files/tmp/76_thaikyckling_151123_ab.pdf).


Handlingsplan och riskanalys för livsmedel: http://www.hållbarupphandling.se/riskomraden/livsmedel
För mer information om migrantarbetares situation inom kycklingindustrin i Thailand, se: http://www.swedwatch.org/sites/default/files/tmp/76_thaikyckling_151123_ab.pdf

 

Karin Lonaeus
Skrivet av: Karin Lonaeus
Om författaren
Karin Lonaeus arbetar som hållbarhetsstrateg på regionernas nationella kansli för hållbar upphandling.

Arkiv