Först på agendan stod kyckling och förutom att berätta om den revision som vi, tillsammans med SKL Kommentus, har genomfört i Thailand berättade Martin & Servera om sitt möte med den Thailändska kycklingleverantören. Ledningen för leverantören var i Stockholm för en vecka sedan för att informera svenska köpare om vilka åtgärder som tas på plats i Thailand för att säkerställa arbetares rättigheter med särskilt fokus på migrantarbetare.


Vidare pratade vi om den uppföljning som görs av Region B av fyra leverantörer av frukt och grönt. Revisorn har besökt och granskat dokument hos fyra leverantörer och så fort rapporterna är färdiga, och åtgärdsplan godkänd, kommer de att skickas ut och publiceras. En slutsats är att det är viktigt att informera och stötta våra leverantörer om vilka interna processer och rutiner som krävs för att kunna leva upp till kraven.

Till sist fick vi även tid att diskuterade Amnestys rapport om dåliga förhållanden vid palmoljeplantager i Indonesien. Efter rapporten har vi ställt frågor till våra tre största leverantörer huruvida någon av de produkter vi upphandlar innehåller palmolja från de utpekade företagen. Martin & Servera har kontaktat samtliga av sina leverantörer och gjort en kartläggning. De har även initierat en rad aktiviteter hos vissa leverantörer som riskbedömning, självskattning, satellitövervakning av plantager, vägledning och utbildning av chefer vid kvarnarna i Indonesien, utbildning av jordbrukare vid de RSPO-certifierade plantagerna och omgivande samhället för att förhindra bränderna.


Det är mycket värdefullt att få föra diskussioner om gemensamma utmaningar och vägen framåt.  Vi tackar alla deltagare för deras tid och engagemang.

MochS 
Foto: Anna-Lena Norrman, ansvarig för Hållbar Utveckling och Kvalitet, Louise Svensson,  SKL Kommentus Britta Ekman, Martin & Servera, Pauline, Karin samt  Nadja Pilpilidou, Martin & Servera


För mer information kontakta Therese Persson Inköpsstrateg Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Tel. 026-53 15 65

Pauline Göthberg
Skrivet av: Pauline Göthberg
Om författaren
Pauline Göthberg arbetar som nationell samordnare för regionernas gemensamma initiativ för hållbar upphandling. Pauline disputerade vid KTH i juni 2011 på en avhandling om hållbart företagande (CSR) och har tidigare skrivit flera läroböcker om hållbar utveckling och socialt ansvarstagande.

Arkiv