Kursen var både mycket intressant och krävande, både på lektionstid men även egna övningar på kvällen.

Vår lärare Doug DeRuisseau var en man runt de 70 med 20 års erfarenhet av att revidera leverantörer då främst mot SA8000. Långa dagar som aldrig blev tråkiga då Doug var en mycket pedagogisk och engagerande lärare. Han har en stor kunskapsbank att plocka från och vi fick många väldigt bra liknelser att diskutera kring och fundera över. Han delade in leverantörer i olika faser av medvetenhet:

  • de som kan och vill
  • de som kan och försöker
  • de som försöker men inte förstår
  • de som inte förstår
  • sist men inte minst - de som kan och gör, men som ibland bara säger ”So what och rycker på axlarna”.

Det är då vi ska plocka fram alla goda argument och erfarenheter och bistå leverantören.

En mycket viktig sak som framkom upprepade gånger, var den att vi aldrig ska ”som SA8000 auditör” försätta oss i en situation där vi ger lösningsförslag till leverantören - mycket viktigt medskick från Doug.

anders olsson lakemedel

Foto: Anders Olsson Kvalitetstekniker/CSR Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Tel. 070-082 5120

Pauline Göthberg
Skrivet av: Pauline Göthberg
Om författaren
Pauline Göthberg arbetar som nationell samordnare för regionernas gemensamma initiativ för hållbar upphandling. Pauline disputerade vid KTH i juni 2011 på en avhandling om hållbart företagande (CSR) och har tidigare skrivit flera läroböcker om hållbar utveckling och socialt ansvarstagande.

Arkiv