David Holve Enhetschef Region Gävleborg


Att våra livsmedel förutom att ha bra kvalitet även är tillverkade under bra förhållanden är något som jag är helt övertygad om att både patienter, anhöriga och allmänheten i stort tar för givet.

Vad arbetar du med inom regionen?

Jag arbetar hos Region Gävleborg som enhetschef för inköp av övergripande material & tjänster samt IT. Det innebär att jag med en grupp av upphandlare och avtalscontrollers ansvarar för att utforma och följa upp Region Gävleborgs upphandlingar och avtal inom ovan nämnda områden.
En stor del av arbetet går ut på att ta fram affärsstrategier samt genomföra marknadsanalyser tillsammans med våra verksamheter för att skapa en god kännedom om leverantörsmarknaden för att förstå var vi kan utveckla den och oss själva.

Du är också Region Gävleborgs regionala samordnare inom ramen för det nationella samarbetet med hållbar upphandling. Vad innebär det?

Då jag har en lång bakgrund inom Livsmedelsindustrin sedan tidigare där jag arbetat med kvalitet och hållbarhetsfrågor inom globala koncerner som Kraft Foods och Mondelez International var delen som samordnare för det nationella samarbetet för Livsmedel något som verkligen lockade när vi pratade om tjänsten ovan.

I rollen som regional samordnare samarbetar jag tillsammans med representanter från Uppsala, Dalarna, Sörmland och Västmanland. En stor del av vårt arbete går ut på att ha löpande kontakt med de större leverantörerna av livsmedel till Sveriges regioner för att dels följa upp och diskutera aktuella ämnen men även för att genomföra konkreta avtalsuppföljningar för att säkerställa att de Miljö & Hållbarhetskrav vi ställer i våra upphandlingar följs.

Naturligtvis innebär även arbetet ett nära samarbete med det Nationella Kansliet för Hållbar Upphandling.

Varför är den här rollen viktig?

Då jag själv varit på ”andra sidan” har jag sett vikten av att ha bra dialoger och att som kund och leverantör gemensamt driva förändring. På det sättet kan man påverka väldigt mycket.
Just livsmedel är också bland det roligaste man kan arbeta med då verkligen alla har en egen personlig relation till mat och dryck.

Att Sveriges regioner dessutom tillsammans blir en väldigt stor inköpare av livsmedel gör arbetet ännu roligare och ger goda möjligheter att påverka. Att våra livsmedel förutom att ha bra kvalitet även är tillverkade under bra förhållanden är något som jag är helt övertygad om att både patienter, anhöriga och allmänheten i stort tar för givet.

Vi vet att när livsmedel odlas och produceras finns risk för att människors rättigheter åsidosätts och att produktionerna bidrar till en belastning på miljön

Både för mig personligen och i rollen som samordnare är det viktigt att våra inköp sker utan att kompromissa på detta och att vi tillsammans med våra leverantörer gör vårt bästa för att säkerställa och utveckla våra leveranskedjor.

Vad är du mest stolt över?

Jag har själv bara haft rollen i drygt ett år men har förstått att det under de första 10 åren genomförts mycket. Det är lätt att börja ta upp konkreta revisioner etc. på denna fråga men jag tror att vi som arbetsgrupp för livsmedel mest är stolta över det löpande arbete som vi gör tillsammans med våra leverantörer. När vi lyfter en fråga eller ett krav möts vi alltid med goda dialoger, ett stort intresse och för det mesta med goda förklaringar hur just den leverantören gjort sina riskbedömningar och prioriteringar om det aktuella ämnet.

Men så är ju också livsmedel som sagt något som verkligen berör alla!

Skrivet av: Gobolito
Om författaren

Arkiv