Att förlänga livslängden på medicintekniska produkter är avgörande för omställningen till en cirkulär hälso- och sjukvård. Många organisationer möter dock utmaningar med att kombinera ambitiösa hållbarhetsmål med kravet på att följa gällande lagar och regler.
I denna föreläsning tar Läkemedelsverket oss igenom den komplexa regulatoriska miljön kring medicintekniska produkter och delar med sig av goda exempel på hur det går att arbeta för ökad resurseffektivitet, cirkulära flöden och robusthet i kriser.
Detta är den andra och sista delen i en seminarieserie om medicintekniska produkter och hållbarhet som hölls under 2024 i samarbete mellan Regionernas kansli för hållbar upphandling och Läkemedelsverket.
Målgrupp
Föreläsningen vänder sig till dig som arbetar med miljöfrågor inom hälso- och sjukvården, som ställer miljökrav vid upphandling av medicintekniska produkter, som hanterar medicintekniska engångsprodukter i ditt yrke eller till dig som på annat sätt arbetar för att förlänga livslängden på medicintekniska produkter.
Talare
Tomas Byström arbetar som utredare och med att informera om regelverket för medicintekniska produkter. Under sina 12 år på Läkemedelsverket har han svarat på tusentals regulatoriska frågor. En gedigen utbildning inom naturvetenskap, erfarenhet från forskning och produktutveckling, samt ett grundmurat intresse för teknik och miljö ligger till grund för hans engagemang för vikten av säkra, ändamålsenliga och hållbara medicintekniska produkter.
Viola Vahle är affärsutvecklingschef på Vanguard AG i Tyskland med över 18 års erfarenhet inom reprocessing sektorn och har arbetat inom sjukvårdssektorn med ansvar för operationssalar.
Webbinariet arrangerades i samverkan mellan Läkemedelsverket och Regionernas kansli för hållbar upphandling. Det ägde rum 10 december 2024.
Se även
Första delen i seminarieserien: Medicinteknisk utrustning och renovering.