top of page
Sök
hallbarupphandling

Sveriges regioner granskar leverantörer av produkter med risker för människor och miljö 

Sveriges regioner inleder under hösten revision av 33 leverantörer av hälso- och sjukvårdsprodukter. Revisionen ska visa om företagen lever upp till kraven om ansvar för miljö- och människorättsrisker i tillverkningen. 


– Granskningen är avgörande för att säkerställa att de aktörer som vunnit regionernas upphandlingar verkligen följer våra krav på hållbarhet. Nu intensifierar vi det arbetet, säger Pauline Göthberg, Regionernas kansli för hållbar upphandling.  


Tillverkning av kläder och andra produkter som levereras till svensk sjukvård kan innebära allvarliga risker för miljön och mänskliga rättigheter. Genom uppföljning säkerställs att leverantörer lever upp till de krav som Sveriges regioner ställer på hållbara leveranskedjor. Foto: TruckRun.



Sveriges 21 regioner samarbetar för att varor och tjänster som köps in ska vara producerade under hållbara och ansvarsfulla förhållanden. I arbetet ingår att identifiera miljö- och människorättsrisker, utveckla hållbarhetskrav och följa upp att villkoren i leverantörsavtalen följs.  

 

Regionernas leverantörer av produkter inom vissa kategorier omfattas av specifika avtalsvillkor med krav på hållbara leveranskedjor och systematiskt miljöarbete. Det handlar till största delen om utrustning och förbrukningsvaror till vården. Den här gången ligger fokus på bland annat ambulanskläder, antibiotika, rengöringsmedel, livsmedel och IT-produkter. 

 

– Tack vare de riskanalyser vi genomför för olika inköpskategorier kan vi prioritera de områden där riskerna är allvarligast och där hållbarhetskrav gör mest nytta för människor och miljö, säger Pauline Göthberg.  

 

Revisionerna är inriktade på produkter med särskilt höga risker, som risk för tvångsarbete, utsläpp av farliga ämnen i tillverkningsprocesser eller brytning av metaller i konfliktområden.  Företagen som nu går till revision har valts ut genom stickprov.

 

Under 2023 genomfördes 26 revisioner av regionernas leverantörer. På hållbarupphandling.se återfinns sammanfattningar av ett hundratal revisioner som genomförts sedan 2016.



Listan över leverantörer som följs upp under 2024

AB Nordenta

Baxter Medical AB

Betapharm Arzneimittel GmbH

Bioglan AB

B-K Medical AB

Canon Medical Systems

Caretec i Forserum AB

Catell AB

Clemondo AB

Diversey Sverige AB

Dräger Sverige AB

Dustin Sverige AB

Ecolab AB

EQL Pharma AB

Fisher & Paykel Healthcare AB

Fresenius Kabi AB

Gilead Sciences Sweden AB

Hultafors Group AB 

Meda AB 

Medi Sweden AB

Menigo Foodservice AB

Merck Sharp & Dohme Sweden AB

Nowus Healthcare A/S 

Proact IT Sweden AB

RaMa Medical Aktiebolag

Rekal Svenska AB

Silentia 

Smartab Hi-Tech Chemicals AB

Swereco AB

Tilotts Pharma AB

Timik AB

Varian Medical Systems Scandinavia A/S

Öresund Pharma ApS


I Media


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page