Uppdaterad vägledning hjälper leverantörer med hållbarhetskrav
- hallbarupphandling
- 27 mars
- 2 min läsning
Sveriges regioner och Adda ställer krav på att leverantörer ska hantera negativ påverkan på människor och miljö i leverantörsleden. Genom nya e-utbildningar och praktiska mallar blir det nu enklare för företag att förstå vad som krävs för att uppfylla villkoret och stärka det egna hållbarhetsarbetet.

Med hjälp av den vägledning till kontraktsvillkoret som nu har uppdaterats kan leverantörer bättre förbereda sig inför avtalsstart. I vägledningen finns e-utbildningar som på ett pedagogiskt sätt förklarar villkoret och hur leverantörer kan gå till väga för att leva upp till det.
Här finns exempelvis fördjupningar i hur man kartlägger leveranskedjor, identifierar och bedömer negativ påverkan och arbetar för att förhindra, begränsa och gottgöra människor som drabbats.
Vägledningen har även uppdaterats med flera mallar som kan laddas ner gratis och användas i den egna verksamheten.
–Vi är övertygade om att vi sänker trösklarna för fler små- och medelstora företag att delta i upphandlingar genom att erbjuda stöd i hållbarhetsarbetet. Ett förebyggande och proaktivt arbete leder till långsiktiga fördelar för både leverantörer, regioner och människor och miljön, säger Pauline Göthberg på Regionernas kansli för hållbar upphandling.
Krav på tillbörlig aktsamhet i upphandlingar
Tillverkningen av produkter som köps in till kommuner och regioner kan innebära betydande risker för människor, miljö och samhälle. Utvinning av mineraler som används i elektronik, såsom tenn och kobolt, kan vara kopplad till barnarbete och farliga arbetsförhållanden och produktionen av textilier kan innebära risker för osäkra arbetsvillkor för arbetare och utsläpp av farliga kemikalier.
Tillbörlig aktsamhet innebär att företag identifierar, bedömer, förhindrar, begränsar och gottgör negativ påverkan kopplad till mänskliga rättigheter, arbetares rättigheter, miljön och affärsetik i sina leveranskedjor. Kraven som Sveriges regioner och Adda ställer ligger i linje med internationella riktlinjer, såsom FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och OECD:s vägledning om tillbörlig aktsamhet för ansvarsfullt företagande.
Genom att följa principerna för tillbörlig aktsamhet bidrar företag till en mer hållbar och ansvarsfull leveranskedja samt säkerställer efterlevnad av offentliga upphandlingskrav.
Resurser
Följande mallar finns att tillgå gratis i vägledningen
Människorättspolicy
Miljöpolicy
Affärsetikpolicy
Checklista för styrelsen
Identifiering av riskleverantörer
Kartläggning av leveranskedjan
Riskbedömning av leveranskedjan, inklusive åtgärds- och gottgörelseplaner
Prekvalificeringsformulär
Underrättelsemekanism (klagomålskanal)
Kartläggning av förfaranden för gottgörelse
Gottgörelseplan för den egna verksamheten
Enkätmall för utvärdering av tillfredsställelsen med gottgörelseprocess och resultat
Ta del av den uppdaterade vägledningen på hållbarupphandling.se/vagledning.
Utbildningarna hittas under hållbarupphandling.se/utbildningar.